Genrer og tematikker

I mine Noveller er det altid den, der bukker under for Skæbnens Slag, der tiltrækker mig, og i Biografierne den Skikkelse, der faar Ret ikke i Successens reale Verden, men udelukkende i moralsk forstand.” (Stefan Zweig: Verden af i går. 2002, s. 150) skriver Zweig i sine erindringer. Fælles for novellerne er da også fortællernes empatiske og psykologiske fortolkninger af karaktererne, netop når de befinder sig i ekstreme situationer eller i det øjeblik, hvor deres liv tager en drastisk vending. De afsløres i utroskab, de forelsker sig eller de mishandles i fangenskab.

Flere af novellerne benytter sig i kompositionen af rammefortællinger. Fortælleren giver ordet videre til en eller flere af karaktererne, der beretter deres livshistorie, anekdoter eller kommer med supplerende karakteristikker af andre af teksternes centrale personer. Karaktererne lider af forskellige psykiske lidelser som angst, apati, psykose og depression, og ofte er det netop individets indre følelsesliv, der er et bærende element.

Inspireret af landsmanden Sigmund Freud betjente Zweig sig af psykologiske tematikker som seksualitet og dødsdrift. Også i sine personkarakteristikker trækker han på Freuds teorier om psykens tre instanser: Id, Ego og Superego, hvor Id’et er den del af personligheden, der rummer drifter og lyst, Superego’et moral, samvittighed og idealforestillinger, mens Ego’et prøver at skabe en god balance mellem drifterne på den ene side og de moralske idealer på den anden.

De historiske portrætter er en blanding af fakta og fiktion. Fortællerstemmen ligger tættere op af Zweigs egen person, og ind imellem analyserer og fortolker han personer og begivenheder i en saglig og historisk stil. Biografierne er dog stadig romaner, med stigende spændingskurver og opdigtede passager om karakterernes emotionelle tilstande. Zweig er en empatisk intellektuel. Han ønsker ikke at reproducere eventyr om ensidige helte og heltinder, men er en ambitiøs forfatter, der gennem et forfinet sprog søger at nærme sig de mange sammensatte personligheder, der gemmer sig bag de mytiske ikoner.