Det ligner tø

Citat
”DET LIGNER EN VERDEN. To forelskede træer i hver sin skov. Der er langt imellem de, så langt, at de vælger at kalde afstanden for nat. Og natten bruger de til at drømme. Om træer, for eksempel, der vokser dem over hovedet og sammen.”
”Det ligner tø”, s. 32.

Med tekster af Louise Juhl Dalsgaard og linoleumssnit af Thomas Kruse udkom ”Det ligner tø” i 2022. Hver tekst begynder med sætningen ”Det ligner…” og efter den første helt tørre ”Det ligner en sætning” følger i to dele korte fortællinger i farvandet mellem fantasi og realisme. Som fabler eller lignelser med turnerede pointer er hver tekst en afrundet enhed med et lille drama eller begivenhed. Ikke at alle spørgsmål er besvaret efter endt læsning, tværtimod, men scenen er altid lukket sprogligt igen.

134279834

Handlingsmæssigt er der rigeligt med løse ender, som når landbrugeren Alex Kowalski i teksten ”Det ligner en god forretning” har fået øjnene op for at tjene godt på at sælge husets grøntsager og inventar, og da ham og hans kone sidder velhavende tilbage i et halvtomt hus, er det nærliggende at spørge: Hvad nu? Så peger det tilbage på titlens ”det ligner” – for det er ikke alt, der ligner det, det er. Det er netop lignelser og ikke sandheder, bogen præsenterer. Kun ved at sammenligne ting kan vi beskrive dem, og netop sådan kan vi tilgå fantasien og erindringen og forståelsen af komplekse relationer.

Fortællingerne kommer omkring i både tid og rum, og der er forelskede træer, kolibrier med følelserne udenpå tøjet (der er ikke plads til dem indeni) og fri fantasi. Men der er også sorg og tilgivelse og den rørende tekst ”Det ligner en bjørn” om en bror, der er indlagt på et bosted, og som kun hans søster kan komme i nærheden af.

”Det ligner tø” adskiller sig indholdsmæssigt fra Dalsgaards tidligere værker ved at være fabel og fantasi, men der er alligevel velkendte elementer fra forfatterskabet. En pige som Mirka, der har små sår i hovedbunden og bliver holdt udenfor i børnehaven, er en klassisk karakter hos Dalsgaard, som også den katalogiske form med tekst på tekst frem for et samlet, fortløbende forløb er det. Samtidig er den poetiske og kortfattede sprogbrug og mulige venden vrangen ud på ord og vendinger et særkende hos Dalsgaard.

Grafiker Thomas Kruse, der var del af kunstnerkollektivet Røde Mor, bidrager med drømmende og både kærlige og uhyggelige snit. De enten illustrerer teksterne eller tilfører en ekstra dimension, de kan udfolde sig i.

SE OGSÅ LÆSEKOMPAS.DK: Bøger, der minder om "Det ligner tø"