socialrealisme

Pier Paolo Pasolini

Pier Paolo Pasolini var en italiensk filmregissør, forfatter og poet, der satte sit præg på italiensk kultur og international film. Pasolini var kendt for sine skarpe politiske holdninger og hans skildringer af samfundets skævheder og uretfærdigheder.

Hans Fallada

Det er mennesker på randen, i udsatte positioner og i opposition til det omgivende samfund, der befolker den tyske forfatter Hans Falladas litterære universer. En gruppe af mennesker, som forfatteren selv med et dramatisk og omtumlet liv havde en særlig forbindelse til.

Douglas Stuart

Indledning

Douglas Stuart modtog i 2020 den prestigefulde Bookerpris for sin debut ”Shuggie Bain” – og det er ikke mange debutanter forundt.

Per Gammelgaard

Relationer mellem mennesker og livet i provinsen er hovedtemaerne i Per Gammelgaards forfatterskab. Alle har vi skeletter i skabet, som ikke kan undgå at påvirke vores liv og relationer, selvom vi ønsker det modsatte.

Marie Bregendahl

Marie Bregendahl kunne som få skildre det landlige hverdagslivs sorger og lykkestunder med en blanding af rå realisme og et overraskende moderne blik for menneskesindets pludselige omslag.

Perioder

Her finder du 17 kortfattede periodeintroduktioner som giver et overblik over de vigtigste strømninger inden for samfund og historie samt de kulturelle og filosofiske tanker, der var markante i perioden.

J.K. Rowling

Britiske J.K. Rowling blev hurtigt et fænomen på den internationale litteraturscene med sin serie om troldmandslærlingen Harry Potter. I 2012 udgav Rowling sin første bog til voksne,  ”Den tomme plads”, som bl.a.

Anna Ringberg

Den svenske debutant Anna Ringberg udfordrer med sin roman ”Boys” indgroede læservaner: hun lader en hund have synsvinkelen, og den optræder på lige fod med de øvrige romankarakterer.

Carl-Johan Vallgren

En tankelæsende og døvstum dværg, et forstående havuhyre og en udødelig kortspiller er nogle af de mærkværdige karakterer, der befolker svenske Carl-Johan Vallgrens forfatterskab.

Faïza Guène

Indledning

Den unge, franske forfatter Faïza Guène skriver om mennesker på samfundets bund. Mennesker, hun kender fra sin opvækst i en ghetto ved Paris: Indvandrerne, de arbejdsløse, de fattige. Dem, der henslæber deres liv på sofaen foran fjernsynet.