storbyen

Det moderne gennembruds mænd og kvinder

Det moderne gennembrud var en opbrudstid, hvor gamle ideer blev forkastet og nye vandt frem. Man plejer at stadfæste periodens begyndelse med en forelæsning, som litteraturforskeren Georg Brandes holdt den 3.

Camilla Hjørnholm Olsen

Indledning

Med glimt i øjet får patriarkatet en på hattepulden i Camilla Hjørnholm Olsens forfatterskab. Fortællerstemmen bæres af unge usikre kvinder, der forsøger at finde fodfæste i en verden domineret af mænd.

Emil Bønnelycke

Emil Bønnelycke var i sin ungdom i årene efter Første Verdenskrig en af Danmarks mest populære digtere, der sammen med digtervennen Tom Kristensen hyldede den moderne storby med al dens hastighed, industri og flimmer.

Jacob Skyggebjerg

Jacob Skyggebjerg debuterede i 2013 med romanen ”Vor tids helt” om en ung mands rejse fra en hård opvækst i en jysk provinsby til en turbulent tilværelse i hovedstaden. Romanen er delvis selvbiografisk.

Alfred Döblin

Indledning

Den engelsktalende verden har Joyce og ”Ulysses.” Tyskerne har Döblin og ”Berlin Alexanderplatz.” Alfred Döblin blev på godt og ondt synonym med sit hovedværk ”Berlin Alexanderplatz” fra 1929 – den første og til stadighed mest kendte tyske storbyroman.

Amalie Laulund Trudsø

Indledning

I sin anmelderroste debut ”Koordinater” fremskriver Amalie Laulund Trudsø gennem tres små prosatekster København og storbyerfaringen fra et reflekteret ungdommeligt perspektiv.

Tomas Espedal

Norske Tomas Espedal har med sine personlige og poetiske bøger taget romangenren op til revision. Med udgangspunkt i sit eget liv skriver han romaner, der læner sig op ad genrer som selvbiografi, digt, novelle, essay, rejseskildring og dagbog.

Nikolaj Zeuthen

Indledning

Nikolaj Zeuthens skønlitterære forfatterskab rummer både digtsamlinger, romaner, skuespil og sågar tegneserier, og er en kradsbørstig samfundskritik og skildring af det moderne familieliv.