portræt af Rikke Oberlin Flarup
Foto: Cecilie Bødker

Rikke Oberlin Flarup

cand.mag. Marie Hauge Lykkegaard, marts, 2024.
Top image group
portræt af Rikke Oberlin Flarup
Foto: Cecilie Bødker

Hos Rikke Oberlin Flarup flyder humoren og alvoren sammen med det, vi ikke kan forklare. Her mødes tunge dagsordener som kropsskam og barnløshed med flygtige sms-korrespondancer. Her er svævende drømmescenarier og irriterende, trivielle og komiske hverdagssituationer. For livet er komisk, selvom det kan være svært at se, når man står midt i det. I Flarups fortællinger om følelseskaos er der altid også plads til det muntre.     

137653419

 

Blå bog

Født: 9. oktober 1981 i København.

Uddannelse: Bachelor i Arkæologi fra Københavns Universitet. Kandidat i Visuel Kultur fra Københavns Universitet, 2008.

Debut: Alting starter her. Ravnerock, 2011. Kortprosa.

Litteraturpriser: Ingen kendte.

Seneste danske udgivelse: Undskyld jeg kommer for sent. Ekbátana, 2024. Roman.

Inspiration: Ithell Colquhoun, Stine Pilgaard, Miranda July, Nanna Goul, Tina Frank, Kim Hiorthøy, Lars Emil Foder.

 

 

 

Videoklip

Rikke Oberlin Flarup læser højt fra ”Telefontesten” på scenen i Bryggekælderen. Juni 2018.

Artikel type
faktalink

Baggrund

”Hvad sker der, hvis hun ikke får børn? Hvor er alle kvinderne over 50 henne? De spiller altid nogens mor i filmene. Eller den sære tante eller avantgarde kunstnertype ude i en skov. Altid alene. Ea hælder til at vælge skoven og kunsten.”
”Undskyld jeg kommer for sent”, s. 33.

Rikke Oberlin Flarup er født i København i 1981, men opvokset i Midtjylland omkring Skive og Bjerringbro – på samme egn som hendes roman ”Telefontesten” foregår. Efter gymnasiet flyttede hun til København, læste en bachelor i arkæologi og siden en kandidatgrad i visuel kultur på Københavns Universitet. Flarup arbejdede i en periode som journalist og debuterede som forfatter i 2011 med ”Alting starter her”, en række korte prosatekster om dagligliv i København og spæd opstart af kæresterelationer. Samme år stiftede hun forlaget Arkiv for Detaljer som en platform for tværæstetiske udgivelser.

I 2020 udgav Flarup prosatekstsamlingen ”Der kan ikke være 18 lilla mennesker i en konvolut: drømme”. Bogen er baseret på forfatterens egne drømme og blev til i en turbulent periode i hendes liv: ”Jeg sov dårligt, og mine drømme fik pludselig en meget litterær karakter,” fortalte hun til Bjerringbro Avis i forbindelse med udgivelsen (Christine Krüger Hansen: Rikke fra Bjerringbro har nedfældet sine drømme i en bog. Bjerringbro Avis, 2020-12-11). I interviewet forklarer hun, at hun skrev drømmene ned halvt i søvne om morgenen og siden renskrev dem. Tiden omkring udgivelsen af drømmebogen markerer en ny retning i Flarups virke som forfatter og i hendes arbejdsliv i det hele taget over mod det mere spirituelle.

I de følgende år startede hun blandt andet serien ”Æter” på Arkiv for Detaljer – en række udgivelser, der med afsæt i kunst, litteratur og spiritualitet undersøger alt det, vi ikke kan se. Hun tog også en uddannelse i drømmetydning og clairvoyance, arrangerede skriveforløb med udgangspunkt i drømme og udgav i 2024 romanen ”Undskyld, jeg kommer for sent”, der blandt andet handler om en kvindes spirituelle opvågning. Sideløbende har Flarup holdt fast i arbejdet med det visuelle håndværk. Hun laver håndsyede notesbøger, tegner månetegninger – blandt andet den på omslaget til ”Undskyld jeg kommer for sent” – og flere af udgivelserne på Arkiv for Detaljer er også syet i hånden.  

Rikke Oberlin Flarup var fra 2017 til 2020 daglig leder af Poesiens Hus i København. Hun er også medstifter og -arrangør af Lille Bogdag – en årlig bogmesse for danske mikroforlag, der i 2024 fejrer sit 10-års jubilæum.

Aktuelt værk: Undskyld jeg kommer for sent

”Det er Ea.
Ja, hallo, det er Doris.
Ja?
Du må altså passe lidt på, hvem du drikker kaffe med.
Hvad for noget?
Nogle mennesker kan bare ikke se ud over deres egen næsetip.
Jeg er ikke helt med her. Hvad snakker du om?
Nej, det bliver for bøvlet at tage det over telefonen. Det tænkte jeg jo nok. Du må komme herud. Har du tid til det?
Nu?
Ja.”
”Undskyld jeg kommer for sent”, s. 92.

I 2024 udkom ”Undskyld jeg kommer for sent”, som er Rikke Oberlin Flarups anden roman og den første målrettet et voksent publikum. Hovedpersonen Ea er midt i 30’erne og har en følelse af at være kommet for sent. Dels fordi hun helt konkret ofte ankommer for sent til aftaler – psykologtider og Tinderdates – dels fordi hun er et sted i livet, hvor folk omkring hende er i faste forhold med børn på vej. Selv er Ea lige blevet fyret fra et job, hun ikke brændte for, og så har hun fået lavet en fertilitetstest: Hun kan godt få børn, men så skal det være snart. Spørgsmålet er så, om det overhovedet skal være.

Vil Ea have det samme som veninden Julie? Måske skal hun i stedet kigge i retningen af Doris, Julies ældre nabo. Doris hjælper Ea af med en torn fra robinietræet, der har boret sig op i Eas fod. ”Det vil dig noget, det træ”, siger Doris (s. 81). Hun taler om forbindelser til underverdenen og sender Ea hjem med urtemiksturer. Hun arrangerer magiske ritualer og lærer Ea og Julie at tage afsked med alt det, der ikke tjener dem. Langsomt begynder Ea at give slip på frygten og forventningerne og kigge på sit liv, sine omgivelser og fremtidsdrømme med andre øjne, for som hun indser under en konsultation hos psykologen: ”Hun må godt være her, i sin egen krop og fylde den helt ud.” (s. 235).

137653419

I romanens korte kapitler er det ligesom i debutromanen dialogen, der bærer handlingen fremad og ridser karaktererne op. Den episke fortælling brydes af endnu kortere tekster, der i form og grafisk udtryk skiller sig ud fra resten af teksten: Der er sms’er fra Eas mor, der alle afsluttes med et ’Knus mor’ og en hjerteemoji. Ea besvarer dem ikke. Der er også snapseopskrifter fra Doris, sms’er til og fra de mænd, Ea dater og endelig er der en række sansemættede passager, der har karakter af syner eller drømme, for eksempel den der indleder romanen, hvor der blandt andet står: ”Hun får propper i ørerne, mens hun svæver videre i mørket mellem glimt af lys som ildfluer, der tænder og slukker.” (s. 7).    

Doris, fertilitetsundersøgelsen og fyringen åbner en række nye døre for Ea. Hvilken retning skal hun i? Hvordan ser hendes fremtid ud, hvis hun slipper andres forventninger om det konventionelle familieliv med en fast indtægt?

SE OGSÅ LÆSEKOMPAS.DKBøger, der minder om "Undskyld jeg kommer for sent"