agnete friis
Foto: Les Kaner

Agnete Friis

cand.mag. Julie Lystbæk-Hansen, 2017. Blå bog og bibliografi opdateret juni 2023.
Top image group
agnete friis
Foto: Les Kaner

Med romanen ”Blitz” debuterede Agnete Friis på egen hånd efter succesen med krimiserien om Nina Borg, som hun har skrevet sammen med Lene Kaaberbøl. Som soloforfatter benytter Agnete Friis sig også af krimigenrens narrativ til at drive sin fortælling fremad. Gradvist afslører hendes romaner en forbrydelses sande karakter og omstændigheder, og undervejs blotlægger de samtidig forsmåede eller socialt udsatte menneskers følelsesmæssige kaos. Med detaljerige beskrivelser spejler Agnete Friis sine karakterers indre liv i på én gang triste og smukke omgivelser i dagens Danmark, både i by og særligt provins.

136148958

 

Blå bog

Født: 1975.

Uddannelse: Journalist.

Debut: Blitz. People’sPress, 2015.

Litteraturpriser: Nomineret til DR Romanprisen 2018.

Seneste udgivelse: Hvepsens år. People’sPress, 2023. (Spændingsroman).

Inspiration: Gretelise Holm.

 

 

 

 

 

 

Artikel type
voksne

Baggrund

”Slagtesvinene var begyndt at hyle eksalteret, og stemningen var tyk af undertrykt ophidselse. De kunne lugte ham, den fremmede, og måske også det, der skulle ske. Og så kom bæstet endelig til syne i døråbningen. Enorm og krumrygget og med en krop, der var hård og mager under de stride børster. Han var allerede ivrig. Vidste, hvad det gik ud på, og snublede blindt frem ad midtergangen med hvidt skum dryppende fra munden.”

”Sommeren med Ellen”, s. 67.

Agnete Friis er født i 1975, opvokset i Skanderborg og bor i dag i København. Hun er mor til fire børn.

Friis er uddannet journalist, og fra 2002-2009 arbejdede hun med økologi som speciale i en stilling som redaktør og informationsmedarbejder i Økologisk Landsforening. Hun har tidligere skrevet fantasyfortællinger for børn og unge, og efter et skriveforløb slog hun sig sammen med forfatter Lene Kaaberbøl. Sammen har de skrevet krimiserien om sygeplejersken Nina Borg, der er udkommet på flere udenlandske forlag. ”Blitz” fra 2015 blev hendes første egne roman for voksne. Romanen er også udgivet på det amerikanske forlag Soho Press under titlen ”What my body remembers”.

Hendes seneste roman, ”Sommeren med Ellen” fra 2017, er nomineret til DR Romanprisen 2018.

Blitz

”Jeg så ud over klitterne med sammenknebne øjne og tænkte på, om jeg ville kunne mærke noget, hvis jeg stod på stedet. En kold vind, et jag af rædsel, der stadig hang i luften. Jeg var hverken religiøs eller overtroisk, men indtil nu var jeg gået i en stor bue uden om det, der engang havde været mit barndomshjem. Som den kujon jeg var.”

”Blitz”, s. 75.

Tilværelsen er hård for Ella i Agnete Friis’ debutroman ”Blitz”, 2015. Hun er en af de ”tunge sager” i det danske kontanthjælpssystem. Som lille pige blev hun revet bort fra hjemmet efter en familietragedie, og efterfølgende har hun været godt omkring i det offentlige system. Læseren møder Ella som 28-årig enlig mor til Alex. De lever med nød og næppe af Ellas kontanthjælp og pantindsamling. Ellas forsøg på at opretholde en stabil tilværelse udfordres af, at hun med jævne mellemrum rammes af angstanfald, som afstedkommer voldsomme kramper.

”Blitz” deler sig overordnet i to narrative spor. Ella er hovedsporets jeg-fortæller, og hendes fortælling starter i Hvidovre og kulminerer i Klitmøller i Nordjylland, hvor historien om barndommens tragedie ligger og lurer. Hun flygter fra Hvidovre, da hun frygter, at de sociale myndigheder vil tage Alex fra hende. Hendes flugt fører hende dog ikke væk fra problemerne, men tilbage til hendes livs traumatiske udgangspunkt på den jyske vestkyst. Her møder hun og Alex blandt andre den fordrukne Barbara, som gradvist begynder at fylde mere og mere, og for meget, i deres liv.

51620038

Klitmøller er også scene for romanens andet spor, hvor Ellas forældre, Anna og Helgi, er tredjepersonsfortællere. Ved skiftevis at følge Anna og Helgi får læseren uddybet omstændighederne omkring familietragedien, og man får også en fortælling om religiøs fanatisme, som den udspiller sig i det lille samfund.

Som jeg-fortæller er Ella distanceret i mere end en forstand. Hendes erindring om fortiden er blakket. Gennem romanen dukker der glimtvis minder op, som vækker Ellas interesse efter at finde frem til, hvad der egentlig skete dengang, hendes familie faldt fra hinanden. Samtidig kommer distancen til udtryk i sproget. Tonen er hård og kontant og beskriver på den måde Ellas kyniske syn på tilværelsen. Agnete Friis benytter sig i høj grad også af humor, som kan ses som en afværgemanøvre for Ella, der holder alt det svære og følelsestunge på afstand.

Erindringer som dukker frem i glimt er også et greb fra krimigenren, og ”Blitz” kan i den forstand betegnes som en spændingsroman. Lidt efter lidt afsløres flere detaljer om den tragedie, som måske ikke er helt så ligetil som Ella forestiller sig ved romanens begyndelse. Samtidig er romanen en socialrealistisk fortælling fra et sted i samfundet, som man sjældent støder på i dansk litteratur, og hvor kontanthjælpsmodtageren er antiheltinden.