Niels Henning Falk Jensby
Foto: Joakim Almroth

Niels Henning Falk Jensby

Af cand.mag. Anna Møller, 2017.
Top image group
Niels Henning Falk Jensby
Foto: Joakim Almroth

Niels Henning Falk Jensby modtog i 2016 Bogforums Debutantpris for den voldsomme og stærkt erotiske roman ”Techno”. Her dunker technoens taktfaste rytmer både i klubben og i kroppen, og et rastløst og anonymt jeg begiver sig rundt i en række eksperimenterende københavnske miljøer. I Ørstedsparken, på Amager Fælled og i sexklubber undersøger jeget sin dominansprægede homoseksualitet, og i en søgen efter grænseløshed synes jegets krop til sidst at gå i opløsning. Sproget i ”Techno” er klinisk og som oftest følelsesforladt, og den maskinelle monotoni overtager snart fortællerjeget, der – påvirket af stoffer og blindt begær – bliver som en zombie.

52579287

Blå bog

Født: 17. september 1991 i Aarhus.

Uddannelse: Uddannet fra Forfatterskolen i 2015, læser Dansk på Københavns Universitet.

Debut: Techno. Gyldendal, 2016.

Litteraturpriser: Bogforums Debutantpris, 2016.

Seneste udgivelse: Techno. Gyldendal, 2016.

Inspiration: Forfatterne Bjørn Rasmussen, Dennis Cooper og William S. Burroughs samt filmskaberen Kenneth Anger.

 

 

 

 

 

Niels Henning Falk Jensby læser op af debutromanen ”Techno” video: 

Artikel type
voksne

Baggrund

”Dine svedende pupiller. Jeg ser dem et sted i massen. De penetrerer allerede mine. Din krops mekaniske skridt, de nærmer sig min krop. Vi danser. Du er så langt væk, dine pupiller er så store og flotte. Jeg har lyst til at spise dem som blue jeans.”
”Techno”, s. 7.

Niels Henning Falk Jensby blev født i 1991 og voksede op i Skødstrup nord for Aarhus, hvor han gik på Aarhus Katedralskole. Som 21-årig debuterede han skønlitterært i det digitale tidsskrift Slagtryk med teksterne ”hypertext transfer protocol”, og samme år blev han optaget på Forfatterskolen. Om Poul Borums forfatterskole har han udtalt: ”Forfatterskolen har klart været det mest afgørende sted/begivenhed for min skrivning, da det først er der, jeg forstår, at jeg skal skrive. De andre ting der evt. kunne beskrives ift. min skrivning er petitesser. (...) Jeg ville højst sandsynligt slet ikke skrive længere, hvis jeg ikke havde gået der.” (Anna Møller: Interview med forfatteren til Forfatterweb, 2016-12-27).

Tilfældigheden i Niels Henning Falk Jensbys forfatterskab understreges af, at det slet ikke var meningen, at han ville søge ind på Forfatterskolen. Da han som ung arbejdede i IKEA, gik han og dagdrømte om at blive optaget på Filmskolens manuskriptlinje, men ”»ansøgningsdatoen lå vel lidt skævt i forhold til vagtplanen«, og så blev det Forfatterskolen i stedet,” som han fortæller i et interview (Sarah-Iben Almbjerg: »Hvis læserne føler sig fremmedgjorte, er det fint«. Berlingske Tidende, 2016-11-18).

Niels Henning Falk Jensby afsluttede Forfatterskolens toårige uddannelse i 2015 og udkom samme år med de øvrige afgangselever i ”Forfatterskolens Afgangsantologi 2015”. Året efter udgav han sin romandebut ”Techno”, der i november 2016 var med til at give ham BogForums debutantpris med indstillingsordene ”årets stærkeste debut” (Annelise Hartmann Eskesen: 25-årige Niels Henning er årets debutant: Jeg har virkelig brug for pengene. DR Kultur, 2016-11-11). Siden hen er romanen blevet indstillet til Danish Rainbow Awards kulturpris 2017. Forfatteren har aldrig lagt skjul på, at ”Techno” rummer autobiografiske elementer, selvom både personer og steder er delvist anonymiseret. Niels Henning Falk Jensby startede på danskstudiets bachelordel på Københavns Universitet i 2016.

Techno

”Du siger til mig, at jeg skal tage tøjet af, sætte mig på alle fire. Dit blik på mig, mens jeg afklæder mig. Skulderleddets, albueleddets, håndleddets bøjen, der trækker polo-trøjen over hovedet på mig. Dit blik, der æder det hele.”
”Techno”, s. 43.

Niels Henning Falk Jensby har udtalt, at debutromanen ”Techno” (2016) handler om en ”(…) mandlig homoseksuel krop med et ubegrænset begær.” (Sarah-Iben Almbjerg: »Hvis læserne føler sig fremmedgjorte, er det fint«. Berlingske Tidende, 2016-11-18). Og netop den begærtunge homoseksuelle mandekrop er i centrum i den prisvindende roman.

Et unavngivet fortællerjeg og et du møder hinanden i en mørk technoklub. Bassen dundrer, de er begge to euforisk hengivne på stoffer, og de dyrker begge en eksperimenterende tilgang til det seksuelle. De indleder et forhold, der er præget af grænseløshed, dominans/underkastelse og gruppesex, og mens jegets krop langsomt går i opløsning grundet for mange stoffer og for lidt mad og vand, så udviskes også grænserne for fortællerens jeg.

52579287

Ud af opløsningen vokser imidlertid nye afgrænsninger for jeget, og på den vis er ”Techno” langt hen ad vejen en klassisk dannelsesroman. Det knap så klassiske er de mange udpenslede sexscener, der er præget af voldsomhed, magt og kontrol. Ofte foregår de scener i en række allerede etablerede erotikrum, der umiddelbart er skjult for mange heteroseksuelle – f.eks. i Ørstedsparken og på Amager Fælled. Her præges fortællerjeget af sin nye kæreste og lukkes – ligesom læseren – ind på nogle af de områder, der i dagslys ser ganske anderledes ud. De lever en skyggetilværelse i det mørke og i det skjulte, og gennemgående er stederne i ”Techno” præget af isolation, fremmedgørelse og aflukkethed. På den vis afspejler de tydeligt jegets forhold til sig selv og sin omverden. I nøgterne vendinger, der ofte er blottet for indlevelse, beskrives den ekstreme verden, som jeget opsøger og dvæler ved, og som den evigt begærende krop ikke kan holde sig fra. Den søger ekstasen og euforien og finder kun lejlighedsvis ro ved at overgive sig til den dundrende technomusik og de altopslugende stoffer.

”Techno” er kropsfikseret og behandler både krop, begær og erotik på en maskinel måde, og da fortællerjeget til sidst er reduceret til udtørret hud og værkende knæ, er den eneste udvej da også at flygte til et vestjysk sommerhus væk fra både technomiljø og stoffer.