portræt af Mads Mygind
Foto: Jens Hartmann

Mads Mygind

cand.mag. Anna Møller, februar, 2024.
Top image group
portræt af Mads Mygind
Foto: Jens Hartmann

Mads Mygind har Aarhus i sine fingerspidser. Hans mundtlige og rytmiske digte handler om hverdagens yderpunkter, hvor retningsløshed, fællesskab og livets absurde sider eksisterer side om side, og i hans mange digitale værker har han skrevet om alt fra fodbold til faderrollen og en afdød ven. I 2023 udkom versromanen ”I min hule hånd”, der i poetisk form fortæller om en dagligdag spændt ud mellem fertilitetsbehandling og højskolejob, og bogen rummer både humor og tyngde – og en umiskendelig jysk tone.

 

136067222

 

Blå bog

Født: 6. juli 1984, Aarhus.

Uddannelse: Cand.mag. i Nordisk Sprog og Litteratur ved Aarhus Universitet, 2013.

Debut: Før vi har set os omkring. Edition After Hand, 2011. Digte.

Litteraturpriser: Ingen kendte.

Seneste danske udgivelse: I min hule hånd. Kronstork, 2023. Digte.

Inspiration: Rap, Peter Laugesen, Per Højholt.

 

 

 

 

Videoklip

Mads Mygind: Vi er her nu. Digitalt langdigt, der blev opført til afslutningen af Aarhus 2017 – Europæisk kulturhovedstad. Aarhus 2017 – European Capital of Culture, 2017. 

Artikel type
voksne

Baggrund

”Vandet går, klokken er 9:15/ jeg tror jeg skal føde, siger Marie./ Jeg googler det lige, siger jeg/ og søger på: Hvornår skal man føde./ Efter ni måneder er svaret. (…) Jeg går ud og sætter vand over/ det gør man i film når nogen skal føde/ jeg brygger fennikelte/ det virker som det rigtige at gøre.”
”I min hule hånd”, s. 127.

Mads Mygind blev født 6. juli 1984 i Aarhus, og senere kom en lillesøster til. Hans mor, Elisabeth Køster, er boghandler, og faren, Steen Mygind, er IT-specialist. De første ti år af sit liv brugte Mads Mygind i forældrenes middelklassehjem i Aarhus-forstaden Tranbjerg, og efter forældrenes skilsmisse boede han i Rosenhøj, Viby, og senere i Odder. Folkeskoletiden blev brugt på en lille international privatskole med stort fokus på boglig undervisning og sprog. Mads Mygind var fagligt foran de andre elever og sprang således en klasse over, og som 17-årig blev han student fra Aarhus Katedralskole. I 3.g havde han en aha-oplevelse med poesi, da han læste en bog af digteren Peter Laugesen, og efter gymnasiet havde han tre sabbatår, hvor han læste digte nonstop – samt arbejdede i børnehaver for at spare op til først en backpackerrejse til Cuba og Mellemamerika og senere et ophold på Testrup Højskole.

Opholdet på Testrups skrivelinje skulle vise sig at blive grundlæggende for resten af Mads Myginds liv, for her rykkede hans egne skriverier sig meget, og han oplevede for første gang at få konkret tekstnær kritik af andre forfattere. Han mødte ligesindede, der ville skrive, venner, han stadig har i dag, og han mødte sin kæreste Marie, som han senere fik sønnen Albert med.

I 2005 begyndte han studier på Nordisk Sprog og Litteratur på Aarhus Universitetet, både fordi det lå tæt på hans interesse for litteraturen og for at få SU, så han kunne skrive digte hver dag.

På universitetet blev han formand for foredragsforeningen Kakofoni og kunne dermed invitere sine yndlingsforfattere til Aarhus og opleve dem læse op, og senere blev han formand for litteraturforeningen LIPS (Litteraturen på Scenen).

Undervejs i studietiden debuterede Mads Mygind med digte i Hvedekorn og andre litterære tidsskrifter, og i 2010 udkom pamfletten ”Tilbage er et sart pulver af oprør”, der blev efterfulgt af debutbogen ”Før vi har set os omkring” (2011).

Siden blev han skrivelærer på Skrivekunstskolen på Godsbanen i Aarhus samt på højskoler i Silkeborg og Ry – og med poesiworkshops på skoler. Hans digte er oversat til engelsk og frisisk, og senest er digtsamlingen ”Til den lyse morgen” oversat til fransk. I 2023 udgav Mads Mygind den poetiske og morsomme knækprosabog ”I min hule hånd”, der dels er en arbejdspladsfortælling og dels en historie om fertilitetsbehandling.

Tilbage er et sart pulver af oprør

”Du er den første der gennemskuer mig/ jeg bruger jo alle dine tricks/ knipser lidt sølv og lægger vandet tilbage i gaderne/ smag dig selv i tekstens strømmende opkast/ kys en laks på anarkistisk flugt gennem Amerika/ jeg bor stadig i Århus men send mig et kort”
”Tilbage er et sart pulver af oprør”, s. 18.

Inden sin egentlige debutbog ”Før vi har set os omkring” (2011) udgav Mads Mygind pamfletten ”Tilbage er et sart pulver af oprør” i forbindelse med Roskilde Festival 2010. ”Tilbage er et sart pulver af oprør” blev udgivet som en del af en udgivelsesserie med bl.a. poesi, essays og kritik fra forlaget Edition After Hand, og Mads Myginds udgivelse fylder 24 unummerede sider med 18 digte fordelt i tre nummererede dele. På omslagets indre er derudover påtrykt et ekstra digt skrevet i versaler, som også dele af ”Før vi har set os omkring” er.

Digtet på det røde omslag er skrevet i en messende og musikalsk stil med gentagelsen ”GÅ MED MIG” som et mantra gennem teksten, og digtet rummer en henvendelse til et ’du’, der opfordres til at følge med.

28341458

Også digtsamlingens resterende digte er centreret omkring en anden, ofte af hunkøn, og der er ofte en form for fællesskab med dette du, som om et parforhold er ved at dannes. I et digt hedder det: ”Jeg lytter og lover at lytte/ så længe vi kan snakke om tingene/ kan det nå at gå galt/ det umulige kræver sit ophav/ vi står bag alverdens massakrer/ du, mit forpulede du/ hvem/ bestemmer det der ikke vil ske” (s. 9).

Andre steder er det sproget og det seksuelle, der forenes. Et sted skriver Mads Mygind om ”øjnes grammatik” (s. 11), et andet sted har et du en ”semantisk orgasme” (s. 12), og et tredje sted skriver han: ”du penetrerer en retorik” (s. 12). Digtsamlingen kredser med andre ord om sprogets formelle udstrækning, der bliver til en del af det spil, der foregår mellem to mennesker, og dermed forenes sprogtekniske termer med kroppene og den fysiske verden. Det øger digtenes abstraktionsniveau. Digtene rummer få rim, de er sat op i brudte linjer med både hverdagsord og udråbstegn, og der er flere politiske budskaber og opfordringer. Således slutter pamfletten: ”Vi må kronrage magtens censur/ injektere en virus af sandhed/ på tærsklen af en revolution (…)” (s. 24).

SE OGSÅ LÆSEKOMPAS.DK: Bøger, der minder om "Tilbage er et sart pulver af oprør"