Portræt af Lars-Henrik Olsen
Foto: Anne Prytz Schaldemose

Lars-Henrik Olsen

Nanna Gyldenkærne, 1999. Blå bog og bibliografi opdateret juli 2023.
Top image group
Portræt af Lars-Henrik Olsen
Foto: Anne Prytz Schaldemose

I et lille rødt træhus et sted i de svenske skove sidder der hver sommer en dansker ved navn Olsen med hovedet fuldt af fortællinger. Om naturen ved han alt, men også i historien og de gamle gudesagn er han på hjemmebane, og det hele spiller sammen med en levende fantasi og fortællelyst i de bøger, han skriver. - romaner og fagbøger, korte og lange imellem hinanden - men han har stadig et mylder af historier, der skal skrives, når der bliver tid til det. Og det sted, hvor der er tid, er som regel i det røde hus i Sverige.

 

 

136647377

 

Blå bog

Født: i København NV i 1946.

Uddannelse: uddannet cand.scient i zoologi fra Københavns Universitet, 1976.

Debut: Ulvene. Gyldendal, 1976. Roman.

Litteraturpriser: Nemos Forfatterpris, 1979. Preis der Leserratten, 1981 (Tysk pris for bedste oversatte ungdomsroman det år). Kulturministeriets forfatterpris for børne- og ungdomsbøger,  1980. Dansk Forfatterforenings Populærvidenskabelige Pris, 1983. Den Danske Boghandlermedhjælperforenings Børnebogspris, 1986. Danmarks Skolebibliotekarsforenings Børnebogspris, 1989.
Børnebogskaravanens Kamelpris, 1996.
Nordisk Skolebibliotekarforenings Børnebogspris, 1997.

Seneste udgivelse: Mursejlerne og den gale frisør. Lars-Henrik Olsen, 2023.

Artikel type
boern

En utrættelig fortæller med en drøm om en bedre verden

I et lille rødt træhus et sted i de svenske skove sidder der hver sommer en mand ved navn Olsen med hovedet fuldt af fortællinger. Om naturen ved han alt, hvad der er værd at vide, men også i historien og de gamle gudesagn er han på hjemmebane, og det hele spiller sammen med en levende fantasi og fortællelyst i de bøger, han skriver. Inde bag hans hjerneskal vrimler det med historier om guder og jætter, drabelige slagscener, smukke kvinder, troskab, forræderi og store følelser, og samtidig rummer hans hoved stærke holdninger om ansvarlighed og fællesskab.

29189021

De sidste 25 år er det blevet til 70 bøger - romaner og fagbøger, korte og lange imellem hinanden - men der er stadig et mylder af historier, der skal skrives, når der engang bliver tid til det. Og det sted, hvor der er bedst tid, er som regel i det røde hus i Sverige.

Lars-Henrik Olsen blev født i København i 1946, og der bor han stadig det meste af året - sammen med sin kone og sin søn i en lejlighed i den indre by.

Olsen er uddannet zoolog, og han har levet af at fortælle om de ting, han brænder for, lige siden han som student var rundviser på Zoologisk Museum - hvor han også fik sit første rigtige job. Senere kom han til Verdensnaturfonden, hvor han bl.a. var med til at oprette Pandaklubben. I mange år har han lavet og bearbejdet naturudsendelser for Danmarks Radio, hvor han har lagt stemme til utallige dyrefilm.

Som foredragsholder har Olsen været mere på farten end de fleste. Der er snart ikke det sted i landet, hvor han ikke har været for at fortælle om sit forfatterskab. Men nu skal det også snart være slut, siger han. Nu vil han have tid til at skrive nogle af alle de bøger, der stadig rumsterer i hovedet på ham.

Priser

Lars-Henrik Olsen har fået alle de priser, en dansk børnebogsforfatter kan ønske sig:

1979 Nemos forfatterpris
1980 Kulturministeriets børnebogspris for Ræven i skoven
1981 Preis der Leseratten for den tyske udgave af Bæverne
1983 Dansk Forfatterforenings populærvidenskabelige pris
1987 Den danske Boghandlermedhjælperforenings børnebogspris for Erik Menneskesøn
1989 Danmarks Skolebibliotekarforenings børnebogspris for Dværgen fra Normandiet
1996 Børnebogskaravanens Kamelpris
1997 Den nordiske skolebibliotekarforenings børnebogspris

En række af Lars-Henrik Olsens bøger er oversat til andre sprog, i alt til 13 forskellige.