daniel dencik
Foto: Robin Skjoldborg

Daniel Dencik

cand.mag. Maria Roslev, 2014. Blå bog og bibliografi opdateret 2022.
Top image group
daniel dencik
Foto: Robin Skjoldborg

Daniel Dencik skriver både bøger og laver film. Filmkarrieren begyndte han som klipper, og nu filmer og instruerer han sine film med stor succes. Han har netop modtaget en Robert for årets bedste, korte dokumentar. I litteraturens verden begyndte han som lyriker og fik ros for sin stil. Nu springer han ud som romanforfatter med den selvbiografiske roman ”Anden person ental”. Den roses af kritikere for høj litterær kvalitet, og Daniel Dencik håber selv at skabe debat med sin krasse kritik af velfærdssverige. Ambitionen med bogen er intet mindre end at ændre verden, siger han.

134109041

 

Blå bog

Født: 9. maj 1972 i Stockholm.

Uddannelse: Uddannet filmklipper på Den Danske Filmskole.

Debut: Lyn på en motorvej. Gyldendal, 1998. Digte.

Litteraturpriser: Statens Kunstfonds 3-årige arbejdslegat, 2012. Nat & Dags Københavnerpris for Årets bedste litteratur i 1998 samt flere filmpriser.

Seneste udgivelse: Første person flertal. Politiken, 2022. Roman.

Inspiration: Ismael – fortælleren i ”Moby Dick”, for som Dencik siger: ”Han er fuldstændig ukuelig og har en enorm livsappetit, som jeg også har. Han rejser til nye steder hele tiden, og verden er et stort eventyr.”

 

 

Videoklip
Daniel Dencik fortæller om sit arbejde med romanen "Nordisk vildt" (2:52). Politikens Forlag, 2018. 

Artikel type
voksne

Baggrund

”Sig det højt./ At livet som du kendte det, ikke vil vende tilbage igen./ Sig det højt og gå videre./ Forholdet til skolen./ Forholdet til børnenes mor./ Forholdet til et helt land./ Jeg har mistet lysten og evnen, uopretteligt.”
”Anden person ental”, s. 125.

Daniel Dencik er født i Stockholm i 1972 af svenske forældre. Da han var tre år, flyttede han med sin familie til Danmark. Han er vokset op i Valby, har gået på den jødiske privatskole Carolineskolen og senere på Vestre Borgerdyd Gymnasium. Han er stadig svensk statsborger, selvom han det meste af sit liv har boet i Danmark.

Hans forhold til Sverige er dog efterhånden så anstrengt, at han overvejer at lave sit statsborgerskab om. Det skyldes især, at han har været udsat for falske anklager om vold og overgreb mod sine tvillinger i Sverige, hvor hans ekskone bor med børnene, og af den grund har fået frataget retten til at se dem.

Selv siger han om sit livs tragedie: ”Jeg levede et smukt og godt liv med mine tvillinger. Jeg var fraskilt, børnenes mor flyttede til Sverige, og det var mig, der pendlede. Fra den ene dag til den anden blev jeg anklaget for ting, som voksede og voksede, og jeg fik ikke lov til at møde mine børn. Myndighederne ville også kun møde mig, hvis jeg erkendte mig skyldig i ting, jeg ikke har gjort (…) Jeg har ikke set mine to børn i to år.” (Jeppe Bangsgaard: ”MS spørger: Daniel Dencik”. Berlingske, 2014-02-02).

Hans første roman fra 2014 handler om denne personlige tragedie, men forfatterskabet startede et andet sted, nemlig med udgivelsen af digtsamlingen ”Lyn på en motorvej” i 1998. Den udkom, mens Dencik gik på filmskolen for at uddanne sig til filmklipper. Selv om han allerede som barn vidste, at han ville være forfatter, besluttede han at uddanne sig som en garanti for en levevej, fordi livet som digter for de fleste er økonomisk usikkert.

De fiktive karakterers selskab elskede han som barn. Han fortæller: ”Jeg kunne godt lide at lege alene som barn, lave mine egne verdener. Jeg læste hele tiden og syntes, at alle personerne i romanerne var sindssyge, det var et enormt frirum at tage med ind i den legeverden. Da jeg var seksten år, gav min mor mig Salinger og Saroyan, det passede perfekt! Unge desperate mænd, sådan én synes jeg også, jeg var. Så var jeg 'sammen med dem'.” (Synne Rifbjerg: Det gode med det onde. Weekendavisen, 2013-01-18).

Som helt ung boede han en tid i Stockholm, hvor han læste filosofi på universitetet, men det blev film og litteratur, der blev hans levevej. Han begyndte filmkarrieren som klipper og fik sin debut som filminstruktør i 2012 med ”Moon Rider”. I 2013 instruerede han dokumentarfilmene ”Tal R The Virgin” og ”Ekspeditionen til verdens ende”, og for den første, der handler om vennen og kunstneren Tal R, har han netop modtaget en Robert for årets bedste, korte dokumentar. Han har desuden udgivet yderligere to digtsamlinger og en novellesamling.

Daniel Dencik bor i København, har en kæreste og tvillinger fra sit tidligere ægteskab.

Lyn på en motorvej

”sorgen er i al fald/ beboelig/ mens lykken slår ned/ som lyn på en motorvej.”
”Lyn på en motorvej”, s. 43.

Daniel Dencik debuterede som forfatter i 1998 med digtsamlingen ”Lyn på en motorvej”. Digtsamlingen består af 73 digte, der tager læseren med rundt i et personligt univers, hvor den danske sommer er lys af ecstasy og øl, hvor far og mor er en blanding af jødisk og svensk blod, og hvor pigerne, romancerne og vennerne er mange. Digtene er også beskrivelser af steder og rejseoplevelser. Der digtes bl.a. om San Francisco, Bellevue, Christianshavn, New York, Sahara, Honolulu, Hawaii og Egypten.

22245430

I prosaform tager digterjeget læseren med på en rejse i verden og i sindet. Han fortæller om ensomhed og fest. Han fortæller om barndom og ungdom. Han fortæller om livet på godt og ondt. Og så er digtene også udtryk for en ung mands drøm om at blive til noget, om at ligne sine litterære forbilleder og om at lykkes.

Digtenes sprog er ligefremt og let tilgængeligt, og digtene er narrative med højt fortælletempo. De poetiske billeder er sparsomme, men findes. I digtet ”traktaten underskrevet Livet” hedder det f.eks.: ”i snavsede februars nat/ gennem et bortrangeret/ lokomotiv/ falder sneen” (s. 65). Der er også digte, hvor legen med sproget er det centrale. Det gælder f.eks. digtet ”noget stort”, hvor der leges med at skrive talesproget, som det lyder. Det hedder for eksempel: ”du rennarundt og/ du fjollarundt/ duik rikti/ klog mand” (s. 12). Det hurtige, det fortællende og det legende giver en digtsamling med god energi og fin humor.