Baggrund

Citat
”Man kan ikke både være lesbisk, syg og ked af det. Det er en kategori for meget. Hvis jeg så i det mindste havde en god uge og var den smilende syge (…) Men jeg sidder formummet, siger ikke noget, giver ikke noget. Jeg fryser bare og vil gerne hurtigt hjem.”
”Der bor Hollywoodstjerner på vejen”, s. 87.

Maria Gerhardt blev født i 1978 og voksede op i et kollektiv i Dragør, og da hun flyttede hjemmefra var det direkte ind i det berømte venstreorienterede Baldersgade-kollektiv BumZen på Nørrebro i København. Hun var som ung politisk aktiv, del af det autonome miljø på den yderste venstrefløj og indgik desuden i en lesbisk fraktion af unge kvinder, der forsøgte at gøre op med datidens fastlåste forestillinger om køn og seksualitet: ”Vi var meget alene om de her ting tilbage i 90’erne. Enhedslisten havde ikke noget queer-udvalg, der var ikke nogen homoseksuel undergrund, der havde ikke været tv-serier som ”The L Word” og ”Orange Is the New Black”, ingen ”Fucking Åmål” og ”Adèles liv.” (Michael Charles Gaunt: Maria Gerhardt: ”Jeg har aftjent min sjælelige værnepligt”. Berlingske Tidende, 2014-09-20). Som del af denne fraktion af den københavnske undergrund deltog hun bl.a. i en happening i Holmens Kirke, hvor de deltagende aktivister krævede at få en lesbisk bar i kirkerummet.

I 00’erne blev Maria Gerhardt kendt som en trendsættende dj med kunstnernavnet dj Djuna Barnes. Kunstnernavnet henviser til en af Gerhardts yndlingsforfattere, den modernistiske amerikanske forfatter Djuna Barnes. Maria Gerhardt var i 00’erne ligeledes en skarp og reflekteret kulturjournalist og klummeskribent for bl.a. Dagbladet Information, magasinet Cover og online-magasinet Atlas. I 2010 besluttede hun sig for nogle ændringer i sit liv efter årtier med en intens dj-tilværelse: ”For halvandet år siden tog jeg mit dj-liv op til revision og begyndte at leve sundere. Jeg træner hver dag og dyrker yoga eller løber. Og så er jeg begyndt at sige til de unge promotere, at jeg gerne vil spille hos dem, men jeg skal være færdig klokken 02,” forklarede hun i et interview i 2011. (Karina Edlund Jensen: Nattens fornuftige dronning. AOK, 2011-05-19). Siden 2011 har hun flere gange været meddommer til Thomas Blachman i tv-programmet X Factor. 2011 var også året, hvor hun i samarbejde med forfatteren Martin Kongstad startede magasinet Københavner.

I starten af 2013 fik den da 34-årige Maria Gerhardt konstateret brystkræft og gennemgik herefter et længere forløb med bortoperation af venstre bryst, kemoterapi, strålebehandling og en præventiv bortoperation af højre bryst. I 2014 debuterede hun som forfatter med ”Der bor Hollywoodstjerner på vejen”, som bl.a. trækker på forfatterens egne erfaringer med en kræftdiagnose, men som også er en autofiktiv fortælling om det københavnske natteliv, stoffer, fester og kærlighedsforhold gennem to årtier.

Maria Gerhardt understreger selv den kropslige erfaring med sin kræftsygdom: ”Kroppen brækker sig og vrider sig og vender vrangen ud på sig selv. Man bliver stukket i, skåret i og brændt. Det er alle skærsildens lidelser. Sådan er et brystkræftforløb. Der er så mange klassiske referencer: Først mister man håret, så man går rundt som en anden Jeanne d’Arc. Eller en Gollum. Så mister man brystet og bliver en amazone.” (Michael Charles Gaunt: Maria Gerhardt: ”Jeg har aftjent min sjælelige værnepligt”. Berlingske Tidende, 2014-09-20). Maria Gerhardt fik i sommeren 2015 konstateret et alvorligt tilbagefald af sin kræftsygdom. Samme år udgav hun sin anden bog, digtsamlingen ”Amagermesteren”. Maria Gerhardt boede fra 2013-2017 i Hellerup med sin kæreste Rosa Nøss Bendixen og parrets søn. I februar 2017 blev parret gift, og i marts 2017 udkom Maria Gerhardts tredje bog, ”Transfervindue – Fortællinger om de raskes fejl”. Maria Gerhardt døde på Bispebjerg Hospital den 16. marts 2017 – en uge efter udgivelsen af ”Transfervindue”. Hun blev 39 år gammel.