Bodil Molich

cand.comm. Charlotte Holm Kiesow og stud.mag. Michelle Mølgaard Andersen, 2012. Blå bog og bibliografi senest opdateret 2020.
Main image
Molich, Bodil
Illustration: Bodil Molich

Der er en rigtig god chance for, at du har set en eller flere af Bodil Molichs illustrationer igennem tiden, måske endda uden at vide hvem hun var. For hun har lagt farverige streger til talrige billedbøger, illustrerede bøger, læse let-bøger, bogforsider, plakater – til bl.a. Dansk PEN, en enkelt tegneserie, bladtegninger til tidsskrifter (f.eks. Sygeplejersken) og endelig illustrationer til undervisningsmaterialer. Faktisk har hun illustreret tæt på 60 bøger og har skrevet nogle selv.

 

47749719

Blå bog

Født: I Svendborg.

Uddannelse: Kunsthåndværkerskolen, 1965.

Debut: Bamses fødselsdag. Gyldendal, 1995.

Litteraturpriser: Kunstrådets Litteraturudvalgs arbejdslegat, 2006, 2007 og 2009. Statens Kunstfonds børneudvalgs arbejderlegat, 2010. Kunstrådets Litteraturudvalgs Børnelitteraturpulje, 2011.

Seneste udgivelse: Hansen, Marianne Iben: Fem rappe rimfortællinger. Gyldendal, 2020. Illustrator: Bodil Molich. Billedbog.

Inspiration: H.C. Andersen, Michael Sowa, Stasys Eidrigevicius, Dusan Kallay og Adolf Born.

 

Artikel type
illustratorer

Baggrund

Bodil Molich gik ud af Kunsthåndværkerskolen i 1965 og blev derefter elev hos maleren Hans Chr. Høier, Glyptoteket 1965-1966. Senere har hun lært sig kobbertryk hos Tove Marie Petersen, Grafisk Værksted Havartigården i årene 1982-1983. Siden 1986 har hun været freelanceillustrator.

29859744

Bodil Molich blev illustrator på grund af en stor kærlighed til eventyr og gode historier. Som barn støvsugede hun biblioteket i Svendborg for bøger, hvorigennem hun fandt et univers, som hun mere eller mindre levede inde i. Det er den samme indlevelse i bogens univers, Bodil Molich benytter sig af, når hun illustrerer en bog i dag.

Molich har gennem tiden kastet sig over nogle af de helt store klassiske børnebogsforfatterskaber som H.C. Andersen og Brødrene Grimm. Og Bibelen.

Om H.C. Andersen udtaler Bodil Molich: ”H.C. Andersen er den mest inspirerende forfatter, der findes. Han gør et eller andet ved én. Hans sprog er så vidunderligt, at man kan læse ham igen og igen, og hans billedverden er så rig. Jeg er megafan.” Udtrykket i Brdr. Grimms eventyr oplever hun i stedet som værende meget kontant: ”Der er ikke noget tant og fjas dér. Men deres eventyr er jo også indsamlede folkeleveringer, hvis opgave hovedsaligt er at hænge en morale op på et eventyr. De er skønne at illustrere, fordi de er så dejligt groteske.” (Eget interview. Forfatterweb, marts 2012).

 

Den standhaftige tinsoldat

H.C. Andersens udødelige eventyr om ”Den standhaftige tinsoldat” (1838) (der går så grueligt meget igennem på sit ene ben, udover sin ulykkelige kærlighed til papirballerinaen – før de begge dør) har fået nye klæder på med Bodil Molichs farver og former. I ”Den standhaftige tinsoldat” (2006), som de fleste voksne og børn nok kender, møder man den loyale tinsoldat og hører hans livshistorie, fra han bliver givet i gave til en lille dreng, der har geburtstag til den dag han dør. Han må gå så grueligt meget igennem, men selv ikke efter alle genvordighederne kan han få sin elskede. Tinsoldaten bliver smidt i kakkelovnen af en dreng. Og ballerinaen flyver efter ham, da brisen fra et åbnet vindue kaster hende af sted.

Bodil Molichs visuelle fortolkning er en smuk naivistisk illustreret billedbog i A4-format på tredive sider. Billederne er lyse, farverige og stemningsmættede. De dominerende farver er rød, blå, hvid, sort, grå, grøn og gylden. Siderne er helt fyldt ud af farver og billede. Illustrationerne er altovervejende malet, men der er også detaljer af tusch-farvelægning og avisbåden, som tinsoldaten sejler af sted på, er klistret ind som collage med ægte avispapir – med gotiske bogstaver. Historien er jo trods alt skrevet i første del af 1800-tallet.