portræt af Morten Pape
Foto: Politikens forlag

Morten Pape

cand.mag. og journalist Johanne Luise Boesdal, 2015. Opdateret november 2021.
Top image group
portræt af Morten Pape
Foto: Politikens forlag

Morten Pape rammer med sine romaner der, hvor det gør mest ondt. Med sit intense og ærlige indblik i opvæksten i Urbanplanen på Amager stiller han i alle tre romaner, “Planen”, “Guds bedste børn” og “I ruiner”, skarpt på stærkt frustrerede og understimulerede samfundsgrupper. I “Planen” hører vi om den intelligente outsider Morten, der ikke finder genklang i sine omgivelser og driver rundt alene med afgrænsede venskaber i fremmedfjendske danske miljøer – og muslimske miljøer, hvor tiltroen til Danmark og integrationen er lig nul. Vi hører om uforløste drømme, men også om sammenhold på tværs af klippestore afstande. “I ruiner” udspiller sig i et andet miljø på halvøen Amager, hvor en middelklassefamilie går i opløsning efter et bankkrak. Intet er sort eller hvidt, for det er virkeligheden, Morten Pape fortæller om.

61395024

 

Blå bog

Født: 24. oktober 1986 på Amager.

Uddannelse: Uddannet bachelor i film- og medievidenskab og går på manuskriptlinjen på den alternative filmskole Super16.

Debut: Planen. Politikens Forlag, 2015.

Litteraturpriser: Bogforums Debutantpris, 2015. DR Romanprisen 2019. Politikens Litteraturpris, 2021.

Seneste udgivelse: I ruiner. Politikens Forlag, 2021. Roman.

Inspiration: Litterært Karl Ove Knausgård, Kim Leine, Tomas Espedal, Cormac McCarthy, Tove Ditlevsen. Som manuskriptforfatter er han inspireret af Roy Andersson, Coen-brødrene og Joachim Trier.

 

 

Morten Pape vinder BogForums Debutantpris 2015:

Artikel type
voksne

Baggrund

”'Hvad laver du, Pernille?' siger jeg. 'Du skal ikke bukke dig ned sådan der som en eller anden der skal ha’ den i røven. Rank ryggen, og lad maden komme til dig. Sådan er det i livet.'
Hele bordet glor på mig, tavse, uimponerede og drøvtyggende.
'Jaja, den er go’ med dig, din yalla,' siger Jonas og går hen i køleskabet og henter ketchuppen.
’Luder’: dhillo'”
“Planen”, s. 311.

Morten Pape er født i 1986 og opvokset på Amager i Urbanplanen, der er et ghettoområde med 2500 boliger og et område med store sociale problemer. Han er bachelor fra film- og medievidenskab fra Københavns Universitet og under uddannelse som manuskriptforfatter på den alternative filmskole Super16. Han har igennem flere år været tilknyttet Nimbus Film som blandt andet tekstforfatter og ideudvikler. Morten Pape har tidligere arbejdet som lærervikar på Dyvekeskolen på Amager – den selvsamme folkeskole han har gået på, og som store dele af hans debutroman udspiller sig på. Morten Pape boede de første 20 år af sit liv i Urbanplanen, og flyttede i 2015 tilbage i to måneder for at skrive “Planen”, der udkom i 2015 og er hans debutroman.

I august 2014 vandt Morten Pape en kronikkonkurrence i Politiken med titlen “Autofiktion for alle. #Med mig selv i centrum”, og det er med udgangspunkt i den kronik – og efter sigende med interesse fra flere forlag – at romanen er blevet til.

Morten Pape har omkring debutudgivelsen udtalt ved et liveinterview med Rikke Viemose i Thiemers Boghandel på Vesterbro i København, at han skrev den på fire måneder: “Jeg skrev den på så kort tid, fordi historien var en nødvendighed for mig at fortælle, og fordi det bedste ved at skrive, det er at skrive.” (Interview af Rikke Viemose i boghandlen Thiemers Magasin, København, november 2015).

I 2018 udkom Morten Papes anden roman, “Guds bedste børn”, der blev tildelt DR Romanprisen 2019, og i oktober 2021 udgav han sin tredje roman “I ruiner”, der følger en middelklassefamilie på Amager, hvis sameksistens går i opløsning i kølvandet på Amagerbankens krak for godt 10 år siden.

Planen

”Tines far påpegede at hos hans søsters børn ovre på Bornholm havde de overhovedet ingen indvandrere i klasserne, og der gik alting fuldkommen efter bogen og uden den form for sprogbrug og nedladende opførsel.”
”Planen”, s. 41.

Planen” fra 2015 er Morten Papes debutroman. Romanens hovedperson er identisk med forfatteren, og værket falder inden for den autobiografiske genre, hvor der ikke skelnes mellem hovedperson og forfatter.

Handlingen i “Planen” udspiller sig i Urbanplanen på Amager, og boligområdet danner rammen for fortællingen, hvor vi følger Morten Pape fra skolestart til lærervikar på selvsamme skole, hvor ringen umiddelbart slutter med hans opsigelse.
Morten vokser op i et understimuleret og lukket miljø, hvor der hersker helt egne normer og regler. Han higer allerede som barn efter intellektuel stimulering, og han falder markant uden for med sin verdensanskuelse, drømme og nysgerrighed efter, hvad verden har at byde på uden for boligområdet. Hans higen efter retfærdighed og et bedre udsyn får ham til gang på gang at løbe panden mod en mur. Som da han i et brændende ønske om adgang til en anden verden melder sig som børnestatist og for en stund lykkedes med at få voksne uddannede mennesker til at forvente noget af ham. Men da det så virkelig gælder, begynder han at stamme – så han må tages af rollelisten igen. Eller som da han efter sin mangeårige forelskelse i den jævnaldrende pige Katarina ikke kan forene fantasi med virkelighed, da hans følelser endelig bliver gengældt for en kortere periode.

52037719

Katarinas brud med ham som kæreste får den omkringværende ligegyldighed til at smitte af på Morten, der i mange år så hende som en hemmelig billet ud af Urbanplanen:

“Katarina kaster smilende og lykkelig om sig med bløde bevægelser. Det går op for mig, hvor meget jeg stadig elsker hende. Hver måned går der rygter om at hun har fundet sig en ny kæreste eller en eller anden idiot. Hver gang jeg hører om alt det hun foretager sig uden mig, bliver jeg luns for luns et mindre menneske der suges ned i jorden, gennem gulvbrædder og beton, indtil jeg til sidst kun anskuer verden i støvlehøjde med hovedet stikkende op.” (s. 251).

De hober sig op, de uforløste drømme, og Morten begynder at udvise den samme grundfølelse af opgivelse over for tilværelsen som sine omgivelser. Han lader tilfældighederne styre i teenageårene og dæmrer sin skuffelse og tristhed over sin familie (og sig selv) med rigelige mængder af alkohol og hash. Det sidste misbrug tager styringen en årrække, og dagene forsvinder i de samme tåger, der kun levner udsyn til meget få gøremål.