Karlas kabale

Citat
“Folk, de mødte på gaden, vendte sig om og så efter dem. Men det var også noget af et syn, der mødte dem. En laset posemand, der skubbede en stopfyldt indkøbsvogn foran sig. En meget høj mand med et langt, hvidt skæg, en stor, grøn kappe og spids hat, der trak en gammel rusten herrecykel, hvor der sad en lille pige på bagagebæreren. En lille pige med store blå øjne, skulderlangt lyst hår og en grøn rygsæk på ryggen.”
“Karlas kabale”, s. 120.

Renée Toft Simonsens debutbog “Karlas kabale” fra 2003 handler om den vanskelige kabale, det er at få en sammenbragt familie til at gå op. Og ikke mindst hvor svært det kan være som barn at navigere i de voksnes kaos. Historien er fulgt op af farvestrålende akvareller tegnet af Lars Gabel, som gør det lettere og sjovere for børnene at følge med i historien om den spinkle, blonde Karla med den grønne kasket.

Historien foregår i “huset på bakken”, hvor hovedpersonen Karla bor med sin kærlige og sjove sammenbragte familie, bestående af mor, bror, stedfar, ny lillebror, og af og til også en stedsøster. Karlas far er alkoholiker, og det er derfor ikke altid, han overholder de aftaler, han har med Karla. En dag, hvor Karla har glædet sig rigtig meget til at se ham, dukker han slet ikke op. Da moren så oven i købet ikke forstår, hvor ked af det Karla er, bliver det hele for meget for hende. Hun pakker sine ting og går hjemmefra. Nu vil hun bo på gaden – hun skal bare først lige finde farens ven, den hjemløse Buster.

24929604

Karla finder Buster midt inde i byen. Men han er ikke alene. Han jager rundt med en indkøbsvogn sammen med Merlin, som er en højtråbende mand med en lang kappe. Først kan Buster slet ikke huske Karla og ignorerer hende. Men hun er stædig og bliver ved at forklare om sin far. Til sidst lykkes det, og Buster og Merlin tager Karla med sig til lossepladsen uden for byen, hvor de bor. Her overnatter Karla i et skur mellem de to posemænd. Desværre (eller heldigvis) er der mange, der har set Karla gå med de to mænd, og næste morgen bliver de alle tre vækket af politiet, som anholder Buster og Merlin og tager Karla med sig. På stationen møder hun sin familie, som er meget glad for at se hende.

Det hele ender selvfølgelig godt, da Karla først får forklaret sig. Buster og Merlin bliver løsladt, Karla kommer med sin familie hjem, og moren får sagt undskyld og laver en ny aftale med faren. Om aftenen lægger Karla en kabale i sin seng for at finde ud af om faren næste gang vil huske deres aftale. Kabalen går op - hjulpet lidt på vej.

Bogen er en beskrivelse af det moderne familieliv, og udgangspunktet i skilsmissefamilien brænder stærkt igennem: “Karla synes ikke, hun bor i en rigtig familie. Og hun kæmper med at få kabalen til at gå op. Sådan tror jeg, der er mange børn, der har det. Og måske kan de have glæde af at læse den her bog og opdage, at de ikke er de eneste, der har det sådan.” (Lotte Thorsen: “Hugo er heldig”. Politiken, 2003-10-31