Odins ø

Citat
”»Mennesket er hverken godt eller ondt. Ikke mere end alle andre levende væsener«. Ambrosius Fiskeren sukkede. »Menneskets natur er blot sådan, at den nogle gange må tøjles lidt for ikke at fare vild. Det er hverken godt eller ondt, blot smerteligt.«”
”Odins ø”, s. 351.

I Janne Tellers debutroman, ”Odins ø” fra 1999, havner guden Odin i landsbyen Smedjeby, da hans hest har brækket benet. Efter landsbyen at dømme befinder vi os i en dansk fortid, der ligger langt før biler, attachémapper og nationalkriser. Snart drager vi med Odin i snestorm ud af landsbyen, og inden længe er Odin tæt på at blive kørt ned. Den lille beskæggede, nordiske gud befinder sig i det moderne Sydnorden – et land der på alle måder beslægter sig med Danmark.

Her afstedkommer Odins ankomst et ramaskrig, da han uden CPR-nummer, adresse eller viden om sin forhistorie lader sine guddommelige persona sætte systemerne i den moderne verden i kog. Så snart han er placeret på en psykiatrisk afdeling, begynder religiøse fanatikere at dukke op med faner og talerstole, medierne kappes om historien og snart er Odin det eneste problem, ministrene på Christiansborg kan bekymre sig om. En lille mærkværdig skare, med bankdamen Sigbritt Holland som bannerfører, påtager sig den opgave at bringe Odin tilbage til Smedjeby. Der er dog et problem. Byen findes på en ø i strædet mellem landene Syd- og Nordnorden, der ikke eksisterer.

22463144

”Odins ø” er en mytisk fortælling i en moderne kontekst. En allegori på nutidens pærevælling af både politisk og religiøs ekstremisme. En lille elskværdig mand, der kommer med vise ordsprog, mens han snor fingrene om sit lange skæg bliver handlingsudløseren for en lang række absurde begivenheder, der med en konstant underliggende satire udstiller det moderne menneskes selvfedme. Den narcissistiske embedsmand fra den ’Europæiske Bastion’, den populistiske og småneurotiske Statsminister, den selverklærede kristne profet – listen med vor tids egocentrikere, der med hver deres selvophøjende mission sammen sejler verden mod ragnarok, er lang i ”Odins ø”.

På den anden side af rælingen finder vi de sære, udstødte stereotyper, der i romanen bærer kærlighedshistorien, de ægte værdier og verdens frelse. Sigbritt Holland er også i denne båd, men repræsenterer samtidig den forestilling, at selv den tørre valutaekspert fra banken kan finde frem til livets sande værdier og gøre det rigtige.