Baggrund

Citat
»Det vigtigste jeg har lært er altid at være opmærksom på, at tingene kunne være anderledes. At vi selv for eksempel også kunne have været dem, der var i krig, eller dem der stod uden for Europa. Det må mine bøger også gerne få folk til at tænke over.«
Janne Teller i et interview i Information.

“Fra økonom i internationale organisationer til forfatter bosat i en etværelses lejlighed”, kunne være overskriften på en opsummering af Janne Tellers liv. Hun er født i København af østrigsk/tysk familie, hvor det at blive forfatter ikke var nogen indlysende løbebane. I 1988 færdiggjorde hun sin uddannelse som cand.polit. (økonom), hvorefter hun indledte en professionel karriere i FN (Forenede Nationer) og EU (Europæiske Union). Som 24-årig var Janne Teller økonomisk rådgiver i den tanzanianske regerings forhandlinger med Verdensbanken, senere deltog hun i fredsforhandlingerne i Mozambique og blev handelspolitisk forhandler for EU.

Janne Teller har boet og arbejdet så forskellige steder som Dar-es-Salaam, Maputo, New York og Paris. Efter mange år i udlandet debuterede hun med romanen “Odins ø” i 1999. Romanen vakte en del opmærksomhed, især fordi det er sjældent, at danske debuter er samfundsdebatterende murstensromaner. Siden fulgte ungdomsromanen “Intet” (2000), som hun fik Kulturministeriets børnebogspris for, og i 2004 kom både det illustrerede fiktionsessay for unge ”Hvis der var krig i Norden” og voksenromanen “Kattens tramp”. De fleste af hendes romaner er solgt til udgivelse i udlandet, eksempelvis kan “Odins ø” læses på fransk, tysk, italiensk og engelsk.

Janne Teller skriver på sine erfaringer som udstationeret i alverdens brændpunkter. Hendes bøger kredser om de tilstande, hvor menneskers normale civile adfærd sættes ud af spil, og hvor mennesker viser sig villige til at gøre forfærdelige ting mod hinanden. Siden 1995 har Janne Teller været fuldtidsforfatter med bopæl i New York, Paris, Milano og København. Når man først har været ude, så kan man ikke blive den samme bagefter, hævder hun: »Det vigtigste jeg har lært er altid at være opmærksom på, at tingene kunne være anderledes. At vi selv for eksempel også kunne have været dem, der var i krig, eller dem der stod uden for Europa. Det må mine bøger også gerne få folk til at tænke over.« (Lotte Folke Kaarsholm: “I krig med de historiske løgne”. Interview i Information, 2004-08-26).