janne teller
Foto: Morten Holtum

Janne Teller (børn og unge)

journalist Marianne Eskebæk Larsen. 2005. Blå bog og bibliografi opdateret juli 2023.
Top image group
janne teller
Foto: Morten Holtum
Main image
Teller, Janne

Indledning

Janne Teller erobrede den børnelitterære scene i første forsøg med romanen “Intet” i 2000, som hun fik Kulturministeriets børnebogspris for. Med “Hvis der var krig i Norden” har hun slået sig fast som en forfatter, der tager alvorlige og svære emner op. Bøgerne er noget så usædvanligt - i en dansk børnelitterær sammenhæng - som filosofiske udfordringer til tanken om livets mening, ondskab og krig i Norden.

 

55150648

Blå bog

  • Født: 8. april 1964 i København.

  • Uddannelse: cand.polit.

  • Debut: Odins ø, 1999.

  • Litteraturpriser: Forfatterne Harald Kiddes og Astrid Ehrencron-Kiddes Legat, 1999. Litteraturrådets arbejdslegat, 1999. BG-Fondens pris. 2000. Kulturministeriets børnebogspris, 2001. Statens Kunstfonds arbejdslegat, 2001. Litteraturrådets arbejdslegat, 2001. Statens Kunstfonds treårige stipendium, 2002.

  • Seneste udgivelse: At gå nøgen : enogtyve essays om kunst, fremmedhed og forsøget på at være menneske. Politiken, 2018. Essays.

 

Læs voksenportrættet af Janne Teller

 

Artikel type
boern

Baggrund

»Det vigtigste jeg har lært er altid at være opmærksom på, at tingene kunne være anderledes. At vi selv for eksempel også kunne have været dem, der var i krig, eller dem der stod uden for Europa. Det må mine bøger også gerne få folk til at tænke over.«
Janne Teller i et interview i Information.

“Fra økonom i internationale organisationer til forfatter bosat i en etværelses lejlighed”, kunne være overskriften på en opsummering af Janne Tellers liv. Hun er født i København af østrigsk/tysk familie, hvor det at blive forfatter ikke var nogen indlysende løbebane. I 1988 færdiggjorde hun sin uddannelse som cand.polit. (økonom), hvorefter hun indledte en professionel karriere i FN (Forenede Nationer) og EU (Europæiske Union). Som 24-årig var Janne Teller økonomisk rådgiver i den tanzanianske regerings forhandlinger med Verdensbanken, senere deltog hun i fredsforhandlingerne i Mozambique og blev handelspolitisk forhandler for EU.

Janne Teller har boet og arbejdet så forskellige steder som Dar-es-Salaam, Maputo, New York og Paris. Efter mange år i udlandet debuterede hun med romanen “Odins ø” i 1999. Romanen vakte en del opmærksomhed, især fordi det er sjældent, at danske debuter er samfundsdebatterende murstensromaner. Siden fulgte ungdomsromanen “Intet” (2000), som hun fik Kulturministeriets børnebogspris for, og i 2004 kom både det illustrerede fiktionsessay for unge ”Hvis der var krig i Norden” og voksenromanen “Kattens tramp”. De fleste af hendes romaner er solgt til udgivelse i udlandet, eksempelvis kan “Odins ø” læses på fransk, tysk, italiensk og engelsk.

Janne Teller skriver på sine erfaringer som udstationeret i alverdens brændpunkter. Hendes bøger kredser om de tilstande, hvor menneskers normale civile adfærd sættes ud af spil, og hvor mennesker viser sig villige til at gøre forfærdelige ting mod hinanden. Siden 1995 har Janne Teller været fuldtidsforfatter med bopæl i New York, Paris, Milano og København. Når man først har været ude, så kan man ikke blive den samme bagefter, hævder hun: »Det vigtigste jeg har lært er altid at være opmærksom på, at tingene kunne være anderledes. At vi selv for eksempel også kunne have været dem, der var i krig, eller dem der stod uden for Europa. Det må mine bøger også gerne få folk til at tænke over.« (Lotte Folke Kaarsholm: “I krig med de historiske løgne”. Interview i Information, 2004-08-26).

Samfundet til debat

Janne Teller betragter ikke sig selv som børne- og ungdomsforfatter men som voksenforfatter. Hun har dog skrevet lige meget i hver kategori. Hun debuterede med voksenromanen “Odins ø” fra 1999, som handler om Odin, der farer vild i en meteorstorm og må nødlande på en ø, da hans ene hest har brækket benet. Ingen på øen kan dog hjælpe Odin, og de foreslår ham derfor at drage ind til kontinentet for at finde en dyrlæge. Odin vandrer over isen og ind til landet Sydnorden - som minder påfaldende om Danmark - hvor han er tæt på at blive kørt over af valutaeksperten Sigbrit Holland. Sigbrit beslutter sig for at hjælpe Odin, og det bliver afsæt for en handling, der blandt andet indebærer en erkendelse af det nødvendige i at påtage sig et ansvar. Romanen er en usædvanlig krydsning af samfundssatire og magi, en mytologisk undergangsfortælling der kritiserer nationalisme og religiøs fanatisme.

Det samfundsdebatterende finder man også i den korte filosofiske tekst “Fattigdomsloven” fra 2000. Fattigdom er ikke blot materiel, men også åndelig, hævder Janne Teller. I Danmark er vi både griske og middelmådige, hver gang vi selv kræver noget af staten, er der andre der ikke får. Hver gang, vi ikke yder, er der andre, der må yde. Ja, vi magter end ikke at glæde os over en kat i gul hat, lyder dommen fra Janne Teller.