Frosne beviser

Citat
”’Baaj, mor, jeg plukker en hel masse bær!’ Mathias vinkede glad til Sika, vendte sig om og løb sammen med tvillingerne i forvejen. Sika vinkede tilbage og fik en klump i halsen.
Mathias var helt naturligt begyndt at væve grønlandske ord ind i sproget. Han bemærkede det ikke selv, og netop sådan skulle det være, tænkte hun og kiggede efter den lille gruppe, der blev mindre og mindre i det store terræn.”
”Frosne beviser”, s. 259.

Nina von Staffeldts debutroman ”Frosne beviser” fra 2016 er den første roman i krimiserien om Sika Haslund, der som kommunikationsansvarlig for den grønlandske turistorganisation involveres i mordgåder og en sag om korruption, der trækker tråde til både klimaforandringer og den amerikanske tilstedeværelse i Grønland.

I ”Frosne beviser” er Sika Haslund netop flyttet tilbage til Nuuk med sin søn Mathias i håbet om at finde en ny og mere fredelig tilværelse efter at have mistet sin mand i en trafikulykke. I sit nye job som kommunikationsansvarlig for Go Greenland bliver hun involveret i en sag om nedsivning fra en nedgravet gift, der gør folk syge i og omkring Grønlands næststørste by Sisimiut. Giftskandalen ruller, netop som den nyopførte krydstogtsterminal i byen skal tages i brug og truer med at ødelægge det grønlandske turistboom.

52362741

Sammen med journalisten Thormod Gislasson dykker hun ned i sagen og finder ud af, at begivenhederne trækker tråde tilbage til amerikanernes tilstedeværelse på basen ved Kangerlussuaq i 1970’erne og en række embedsmænd ved Sisimiut kommune, som på mystisk vis er afgået ved døden umiddelbart efter hinanden.

Handlingen i ”Frosne beviser” berettes af en tredjepersonsfortæller fra skiftende synsvinkler. I nogle kapitler er vi med journalist Thormod på arbejde i den knirkende kontorstol, og andre gange er vi med en grønlandsk dreng på besøg på den amerikanske base ved Kangerlussuaq i 1972, men størstedelen af plottet rulles ud fra Sika Haslunds synsvinkel. Vi er med, når Sika tager på job, når hun henter sin søn i børnehave, tager i svømmehallen og drikker hvidvin på terrassen hos gamle venner.

Udover at være en spændende krimi er ”Frosne beviser” en roman, der i et langsomt tempo beskriver tilværelsen for den brede middelklasse i det grønlandske samfund. Læseren inviteres ind i det grønlandske dagligliv, hvor en bedstemor hedder ’aanaa’, hvor man siger ’baj’, når man vil sige farvel, og hvor man bestiller en pizza med moskusokse nede på det lokale pizzeria.