Storm P. som bladtegner

Citat
”Det er meget sjældent, jeg nyder spiritus/ Såh/ Ja, jeg lader det i reglen løbe lige ned!”

”Fyrtøjet”, ”Den store Storm P. bog”, s. 126.

Storm P. er særligt kendt for sine tegninger og såkaldte fluer, som bl.a. har indgået i danske og udenlandske aviser og magasiner. Blandt hans mest kendte figurer er ”De tre små mænd og nummermanden” og ”Peter og Ping”.

”De tre små mænd og nummermanden” var Storm P.s første tegneserie. Ifølge Storm P. Museet var det også en af de første tegneserier i Danmark, da den blev trykt første gang i 1913 i Storm P.s. eget blad ”Storm”. ’De tre små’ henviser til tre anarkistiske mænd, der laver narrestreger – ikke mindst med tegneren selv – Storm P. F.eks. forvandler de hans tegning, mens han taler i telefon, og bevæger sig dermed på et metaplan. ’Nummermanden’ henviser til en lille skægget mand, som følger med De tre, men samtidig forsøger at holde sig uden for problemer. Han hedder Nummermanden, fordi han holder et 1-tal i den første rude, et 2-tal i den næste osv. for at markere nummeret på ruden i tegneserien.

52698146

”Peter og Ping” er navnet på en anden tegneserie om Storm P.s nok kendteste makkerpar – den buttede og cigarrygende mand Peter og pingvinen Ping – som oplever små pudsigheder i deres hverdag. Ofte manifesterer det sig gennem sproget eller handlingen – eksempelvis i denne stribe, hvor Peter fortæller om sin togrejse til en mand: ”Jeg rejste fra Petrograd til Odense og i Kupe’en var jeg alene med en Russer –”/ ”og da vi var omtrent paa Halvvejen saa ta’r han en stor Kniv op –”/ ”og stikker mig her og der”. Manden spørger: ”Men hvad gjorde De da?”. Peter svarer: ”gjorde? gjorde? – ja, hvad sku’ jeg gøre? Jeg kunde jo ikke et ord Russisk!”, hvortil Ping siger: ”Den er pingeling” (1923-01-09). Makkerparret er ofte iført bowlerhat og for det meste også sort jakke, hvilket er med til at give serien et grafisk udtryk.

Storm P. skabte også ”Dagens Flue” (1939). I modsætning til de andre serier udfoldede Storm P. i denne serie et udvalg af forskellige stilarter, men altid i sorthvid. Til tegningen fulgte en kort tekst af mere eller mindre filosofisk karakter. Eksempelvis denne tegning til Dagens Flue fra 1943 af en gammel mand, der sidder på en bænk: ”Som ung skrev jeg digte – nu siger jeg det, som det er” (1943-04-12) og denne tegning af et vennepar: ”Kære hr. Møller – det hele er latterligt/ Ja – De har ret, det er til at græde over” (1947-12-11) om sprogets dobbelthed.

Selvom fluerne findes i mange forskellige variationer og stilarter, er der visse fællestræk. Ud over at mange af fluerne er midaldrende mænd med bowlerhat, forsøger de fleste fluer også at udstille ’livets små sandheder’ gennem lommefilosofiske betragtninger og vendinger, hvilket i øvrigt er gældende for hovedparten af Storm P.s. værker.