Jan Sonnergaard
Robin Skjoldborg

Mad og mennesker

Redaktionen, 2014.
Top image group
Jan Sonnergaard
Robin Skjoldborg
Main image
Klaus Meyer
Kokken Claus Meyer fortæller om mad.
Foto: Jeppe Michael Jensen.
Mad er en stor del af alle menneskers hverdag – uanset om man har for meget eller for lidt mad, om forholdet til mad er problematisk eller sundt, om man er barn eller voksen. Litteraturen afspejler vores forhold til mad og kan vise os, hvilken indflydelse mad kan have på andre mennesker.

Vi har samlet en række meget forskellige værker, der på hver deres måde omhandler mad – eller mangel på samme.

Jan Sonnergaard: Otte opbyggelige fortællinger om kærlighed og mad og fremmede byer (2013)

I otte noveller tager Jan Sonnergaard læseren med på kulinariske udflugter til såvel eksotiske som mere hjemlige egne: Paris, Rom, Tbilisi, Prag, Saint-Nazaire, Berlin og Amager. Der spises and på Tour d´Argent i Paris og drikkes minerale frizzante og campari på Campo de’ Fiori i Rom. 

Helle Helle: Hus og hjem (1999)

Anne flytter tilbage til sin barndomsby i provinsen sammen med sin kæreste Anders. Mens han går på arbejde, forsøger hun at indrette deres nye hjem og leve op til rollen som den perfekte husmor, der laver brød og tærter og inviterer gæster til middagsselskaber.

Charles Dickens: Store forventninger (1860-61)

Hovedpersonen Pip bliver i ”Store forventninger” hyret af den rige Miss Havisham, som har levet isoleret i sit hjem, siden hun blev forladt af sin forlovede som ung. Hun går rundt i sin mølædte brudekjole, og bryllupskage og –menu står stadig rådnet tilbage på spisebordet.

Primo Levi: Hvis dette er et menneske (1989, opr. udgivet 1947)

Primo Levis erindringer fra hans tid i Auschwitz. Nøgternt beskriver han livet i lejren, hvordan hver mand må kæmpe for sin overlevelse og ikke mindst vigtigheden i ikke at lade en dråbe af den tynde sjaskede suppe gå til spilde. 

Sofi Oksanen: Stalins køer (2003, da. 2011)

Om selvsultende Anna i nutidens Finland. Anoreksien er et billede på Annas splittede identitet, mellem hendes finske og estiske rødder. I Oksanens univers trænger Estlands traumatiske historie ind i personerne og manifesterer sig som følelsesmæssig forkrøbling.

Knut Hamsun: Sult (1890)

Den spirende forfatter Tangen forstyrres i romanen af manglen på mad. Sulten er hans evige følgesvend. Han vakler rundt i Oslos gader, plaget af sultfremkaldte hallucinationer og en vekslen mellem håbløshed og eufori. 

Yan Mo: Hvidløgsballaderne (1988, da. 2013)

En fortælling fuld af sanselige, indimellem kvalmende billeder af virkeligheden for en gruppe undertrykte kinesiske hvidløgsbønder, som gør oprør mod det statsstyre der ikke kun dikterer at bønderne skal dyrke hvidløg, men også er skyld i at høsten slår fejl. De rådnende, stinkende hvidløg bliver et billede på statens undertrykkende, gennemkorrupte væsen.

Karen Blixen: Babettes gæstebud (1952)

Den franske Babette flytter ind hos to puritanske provstedøtre i den nordnorske by Berlevåg. I de næste 14 år opvarter hun søstrene med klipfisk og grød, som deres religion foreskriver dem. Da Babette vinder 10.000 franc på en lotteriseddel, får hun lov at lave en festmiddag til de asketiske nordmænd, der aldrig har oplevet et lystfyldt sansebombardement som det, Babette diverterer med.

Kristian Ditlev Jensen: Livret (2004)

Sanseligt værk om madanmelderen Robin McCoy, der sørger over sin kones selvmord. Konen Midori var kok, og mad var omdrejningspunkt i både deres professionelle og fælles liv. Detaljerede beskrivelser af mad, fortæring, lyst og fordærv indrammer den tragiske kærlighedshistorie.

Artikel type
News Item