Baggrund

Citat
“Hun vågnede med et gisp og satte sig op. Så sig om i hyttens fortættede mørke. Lyttede ud i den afrikanske nat. Så lagde hun sig ned igen. Hun måtte have hørt forkert. Kulden trængte op fra jorden, op gennem den tynde sovemåtte. Hun gøs og trak tæppet helt op til skuldrene, lyttede til døtrenes rolige åndedræt, rakte en hånd ud under tæppet og mærkede den yngste på armen. […] Hun var ved at glide tilbage i søvnen, da der lød skridt udenfor. Denne gang tydelige. […] Det raslede ved døren.”
“Den afrikanske jomfru”, prolog.

Helle Vincentz (f. 1978) er vokset op i det sydvestsjællandske nær Slagelse. Moren var skolelærer, og faren drev et landbrug i den lille landsby Bøgelunde. Barndommen husker Helle Vincentz som stærkt præget af uro: “Jeg husker fornemmelsen af at ligge i sengen og kigge op på skiftevis min mor og på mine skråvægge […]. Ude af stand til at forstå verden. Jeg kunne se tårerne på hendes kind, og jeg kunne høre, at hun sagde, at hun ikke vidste, om far kom igen.” (Helle Vincentz: Det vil præge mig resten af livet, at min far var alkoholiker. ALT for damerne, 2016-03-11).

Faren led periodevis af svære depressioner, hvilket kulminerede en vinterdag i 1987, hvor han besluttede at tage sit eget liv. 16 år senere mistede Helle Vincentz også sin mor – denne gang til en aggressiv kræftsygdom. Den barske barndom og erfaringen med at miste i en ung alder omsatte Helle Vincentz i 2005 til fagbogen: “Ung og forladt: Når forældre dør for tidligt”.

I 2006 færdiguddannede hun sig som journalist på Syddansk Universitet og afsluttede samme år en mastergrad i menneskerettigheder ved Columbia University i New York. I årene efter arbejdede hun blandt andet som projektleder i Mærsk-koncernens afdeling for Corporate Social Responsibility, kommunikationsmedarbejder hos NGO’en Mellemfolkeligt Samvirke og som freelancejournalist ved Jyllands-Posten, inden hun i 2011 føjede titlen som skønlitterær forfatter til CV’et med “Den afrikanske jomfru”.

Om tilblivelsen af debuten har Vincentz udtalt: “Jeg ville åbne folks øjne og bide industrien i haserne. Lærerdatteren og journalisten samlet i én og samme skribent. Det, der skulle have været en fagbog om olievirksomheders operationer i ulandene, blev i stedet til min første spændingsroman, Den afrikanske jomfru’. Det gjorde det, fordi jeg valgte at bruge spændingsromanen som form til at kaste lys over et af samfundets mørke hjørner.” (Helle Vincentz: Krimien er den litterære lanse for samfundskritik. Politiken, 2016-10-16).

I dag lever Helle Vincentz af sine politisk ladede spændingsromaner, der indtil videre tæller fem styk, og hvor to af dem foruden “Den afrikanske jomfru” behandler olieindustrien i henholdsvis Asien og Grønland, mens de to seneste foregår i mere hjemlige omgivelser i den danske fertilitets- og medicinindustri. Privat bor Helle Vincentz i Nordsjælland med sin mand og to sønner.